image

Jeans en recyclen

Nieuws

denimSpijkerbroeken waren eerst werkbroeken, pas vanaf de jaren vijftig werd het mode en zijn ondertussen niet meer uit het modebeeld weg te denken. Het produceren van jeans is echter zeer milieuvervuilend door de grote hoeveelheid grondstoffen en chemicaliën, dus recycling staat hoog op de agenda. Op dit moment is er wekelijks nieuws op het gebied van denim & recycling want recyclen is meer dan een modegril. Een klein overzicht van de laatste ontwikkelingen op dit gebied want ik ben een jeanslover ‘pur-sang’.

Vorige week werd er nog bekend gemaakt dat Pharrell Williams met zijn bedrijf Bionic Yarn, die garens voor de productie van kleding haalt uit het recyclen van plastic flessen, gaat samenwerken met G-Star. G-Star is al lang de grenzen van mode en denim aan het verleggen dus dat het deze keer het milieu betreft is echt goed nieuws. In augustus komt de lijn, RAW for the Oceans op de markt, met denim gemaakt van hergebruikt afval uit oceanen. Daarnaast gaat het jeanslabel ook materiaal van Bionic Yarn in bestaande collectie integreren.

En dat is niet alles want eind februari verschijnen bij H&M de eerste artikelen van gerecyclede textielvezels afkomstig van de kledinginzameling van afgelopen jaar. H&M verzamelde in 2013, 300 duizend kilo kleding waarvan iets minder dan de helft voor recycling is. De 5 klassieke denim items bevatten 20 procent gerecycled katoen, de maximumhoeveelheid die gebruikt kan worden zonder kwaliteitsverlies. De H&M Conscious Foundation investeert in innovatie en onderzoek, waardoor in de toekomst hopelijk 100 procent van de vezels hergebruikt kan worden.

f208e056e6dfe2d8b1afdf76ba2fa148De recyclebroek van oermerk Levi’s heet Wast<Less en is gemaakt van jeans en polyester. In één broek zijn maar liefst acht petflessen verwerkt. Een mooie bijkomstigheid van polyester: de broek loopt niet uit; hij is maar voor 20 procent van polyester.

Een merk dat zich hier al langer mee bezighoudt is Kuyichi, het eerste Nederlands biologische kledingmerk dat in 2001 is opgericht. Hun nieuwste project heeft Deposit Denim, een nieuwe broek gemaakt van oud spijkergoed en in de loop van dit jaar pas in de winkels. Ruim 800 kilo spijkergoed is nodig voor zo’n duizend broeken en pas bij 1600 kilo spijkergoed hebben zij genoeg om de productie in de weverij te starten.

Naast recyclen is de leasespijkerbroek een feit! Bij de fairtrade kledingwinkel Eerlijk Waar, in Amsterdam koop je geen broeken maar je least ze. De broeken van Mud Jeans, een duurzaam merk, zijn met 20 euro statiegeld en met een maandelijks huurbedrag van 5 euro een jaar lang te huur. Na één jaar mag je kiezen: de broek inruilen tegen een nieuw model en het leasecontract verlengen of nog eens 20 euro betalen en de broek houden. Ben je de spijkerbroek echter zat, dan kun je hem teruggeven aan de winkel en krijg je je statiegeld weer terug. Het afgelopen jaar werden er zo’n 1500 spijkerbroeken verhuurd…

Wil je meer weten over hoe je zo verantwoord mogelijk jeans kunt kopen, neem vrijblijvend contact met me op.