Figuur

Figuurtype_los.png

rond - driehoek - omgekeerde driehoek - recht - zandloper - hart

 

‘Fashion is architecture, it’s a matter of proportions’

Coco Chanel

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, opmerkingen als: ‘ik heb zo’n moeilijk figuur, mij staat niets’, zijn een fabeltje. Voor elke vrouw, en elk figuur is er passende kleding te vinden. Natuurlijk kun je sneller met een ‘maatje 36’ passende confectiekleding vinden. Maar jezelf goed kleden heeft niets met maten te maken, maar alles met vorm. Je figuur. Dus kijk naar jezelf in de spiegel. 

We zijn niet standaard maar uniek, en zo ook ons lichaam maar er zijn zoveel overeenkomsten in figuren vast te stellen dat er figuurtypes te onderscheiden zijn. Ik ga uit van de zes hoofdtypes uit de afbeelding, waarbij het ook mogelijk is dat je een combinatie van twee types bent. 

Laat ik voorop zetten dat het juist geweldig is dat er kleding bestaat. Als een architect kun je met kleding jouw figuur gaan modelleren. Door het spel van accentueren van je sterke punten en camoufleren van je minder sterke punten op je lichaam toe te passen. Hiermee verleg je de focus, waardoor jij je lichaam op haar best kunt laten uitkomen. Hoe je dit doet?

Terug naar de spiegel. Wat zie je? Kijk naar de verhouding tussen schouders en heupen. Zijn deze even breed? Of zie je een verschil, en zijn je schouders of juist je heupen breder? Heb je een duidelijke taille of is deze vrij recht? Heb je grote borsten of juist niet zoveel? Een buik(je) of juist geen? Herken jij jezelf al in één van deze figuurtypes?

Figuurtype_vorm.png

Dus stel, je heupen zijn breder dan je schouders dan heb je een driehoekfiguur (zie afbeelding), in de volksmond bekend als ‘peer’. Het accent van dit figuur ligt op het onderlichaam. De heupen en bovenbenen zijn voller dan de schouders. Dit wil je wat gaan camoufleren en tegelijkertijd de smalle schouders wat meer volume gaan geven waardoor schouders en heupen meer met elkaar in balans gaan komen, en het accent naar de smalle taille gaat.

LISTENTOLIS_insta.png

Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Maar, als je de vorm van je figuur kent en weet welke kledingvormen hier goed bij passen, kun je gericht gaan shoppen. En bewust een garderobe opbouwen, met kleding dat je allemaal fantastisch staat. Dus voor elke vrouw, is er die perfect zittende broek, blouse of jurk te vinden! 

Je moet alleen weten waar je op moet letten maar als je dit weet, is shoppen opeens heel leuk. Welcome to my world ;-)

Wil jij ook een garderobe met kleding in de perfecte fit bij je figuur? Schakel Lis in voor de mogelijkheden.

Lisette van der Valk