Kleur

Dries van Noten SS19 via Vogue.co.uk.jpg

The best color in the world, is the one that looks good on you’

Coco Chanel


Kleur in je kleding, de één durft nu eenmaal meer dan de ander. De meest neutrale ‘veilige’ kleuren, als blauw, grijs en zwart, komen nog altijd het meeste in garderobes voor. Veel gehoord probleem, wel meer kleur willen dragen maar niet weten welke kleuren goed staan. 

Je hebt jezelf vast wel eens horen zeggen dat een bepaalde kleur je niet staat. Maar in principe kan iedereen elke kleur dragen, mits je de juiste kleurtint draagt. Een kleurtint maakt dat een kleur je staat, of niet. Laat ik de kleur geel als voorbeeld nemen want dit wordt vaak als een ‘moeilijke’ kleur ervaren. Denk aan de volgende variatie in geeltinten, zacht geel, warm geel, neon geel en okergeel. Binnen deze 4 tinten geel zit dé kleur geel er voor jou tussen. De juiste tint die iets extra’s voor je doet. 

Welke kleurtint je staat wordt bepaald door de pigmentatie van je huid, haar en ogen. Met de juiste kleurtint bij je huid, haar en ogen zie je direct resultaat. Je huid oogt rustig en fris, vlekjes en rimpels vervagen en je ogen gaan stralen. Dit heeft betrekking op kleuren die rechtstreeks aan je huid grenzen, zoals een top bij hals en gezicht. Dus ben je fan van een kleurtint die in je gezicht flets maakt dan kun je deze kleur altijd nog in accessoires of kleding op je onderlichaam terug laten komen.

Binnen kleurtinten valt er een snelle onderverdeling te maken op ondertoon. Kleuren hebben een koele, beetje blauw rozige ondertoon of een warme geel-, perzikachtige ondertoon, net als bij make-up. Ik geef geen losstaande kleuradviezen maar neem dit automatisch mee in de garderobecheck.

Ik wil met kleuradvies voor kleding meer de diepte in want kleur is nog zoveel meer. Gebruik je kleur als basis of als accent in je kleding? Een blouse in een effen kleur is weer heel anders qua stijl, dan kleur in een print, waarbij een kleine of grote print ook weer verschil maakt. Of de intensiteit van een kleur. Zwart leer is bijvoorbeeld veel zwarter en ‘harder’ qua uitstraling dan een zwarte wollen trui. Of de positie van lichte en donkere kleuren in je kleding. Dit alles heeft invloed op je figuur, stijl en uitstraling.

En kleur kun je ook inzetten als communicatie. Kleuren hebben eigenschappen. Kleuren kunnen inspireren, je energieker maken, je creativiteit verhogen of je intuïtie helpen ontwikkelen. Het is waanzinnig interessant om te ontdekken wat een kleur voor je kan betekenen. Maar ook andersom, de kleuren waar je voorkeur naar uitgaat, zeggen ook iets over jou, over je karakter en wat je uitstraalt.

Om met de kleur geel af te sluiten. Geel is een optimistische kleur, die wij associëren met warmte, vrolijkheid en de zon. Draag eens geel op een ‘slechte dag’ in plaats van zwart. Je zet jezelf niet alleen in het zonnetje met iets geels in je outfit, maar je straalt ook optimisme uit en dit slaat over op anderen. Probeer het maar eens, en ervaar wat een positieve reacties je zult krijgen. Echt, ik spreek uit ervaring ;-)

Wil jij ook wat meer kleur in je garderobe maar kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Schakel Lis in voor de mogelijkheden.

Lisette van der Valk